dr. Larisa Ciumac

Masajul tepapeutic si energetic

           Masajul este ceva ce incepe sin u se mai termina nciiodata, care continua pe o perioada nedeterminata si devin eprogresiv mai profound, mai elevat.

           Masajul este o arta subtila, nu este vorba numai de abilitati, ci mai degraba de dragoste.
Mai intai inveti tehnica, apoi o uiti. Percepi si creezi miscari prin mijlocirea acestor sentimente. Cand unesti profound masajul, 90% din munca se face prin mijlocirea dragostei si compasiune fata de omul in suferinta , iar numai 10 % prin tehnica .
           Dragostea nu este a noastra, nu ne apartine, este legea universala a vietii, iar deschiderea inimii spre dragoste , mai ales in faze terapeutice inseamna “a ne incarca” noi insine inaintea altora.
           Daca simnti dragoste si intelegere pentru persoana pe care o masezi, daca o vezi ca pe o energie cu valoare inestimabila, daca-i esti recunoscator pentru increderea sa in tine si pentru faptul ca te lasa sa actionezi asupra ei cu energia ta, atunci vei avea tot mai mult impresia ca ai canta l aun instrument musical.
           Corpul intreg devine ca un fel de clape ale orgii si simnti in tine creeatia unei armonii. Nu numai persoana pe care o masezi va fi relaxata, ci si tu.
           Fii disponibil pentru rugaciune cand atingi corpul unei personae, sa fii dispus la rugaciune ca si cum insusi Dumnezeu ar fi present, iar tu doar il slujesti. Tu doar il slujesti, vei simnti o bucurie imensa fara precedent sit e vei afla intr-o meditatie profunda.
           Masand, maseaza doar, nu te gandi la nimic altceva. 
Iniima si mintea sa iti intre in degete, in maini, ca si cum existenta ta intreaga ar intra. Nu te multumi doar cu “o atingere fizica”. Sufletul tau patrunde in corpul celuilalt si tensiunile cele mai intense se dezleaga. Fa din asta o placere nu o munca.
           Facand acest lucru din toata inima pentru aproapele taurezultatul va fi pe masura.

           Masajul – este strigatul unic al orientului, acesta este secretul ascuns al taumaturgiei inteleptilor antici, este sursa adanca a fiecarui lucru; cand dragostea curge in inima noastra  nu mai este nevoie de cautare , de cercetare, de scormonire in texte si in trecut, tehnicile si doctrinele se sterg in fata soarelui nostrum interior si a sufletului nostru, dragostea, urmandu-si propriile legi, care sa actioneze de la sine. 
Istoria masajului 

Istoric

          Istoria ne-a aratat ca masajul s-a practicat in toate timpurile si sa dezvoltat la toate popoarele cunoscute. In limba romana cuvantul masaj a fost introdus prin intermediulliteraturii medicale franceze. Masajul a fost unul dintre primele si simplele mijloace descoperitede oameni pentru alinarea suferintelor.
          Nu sunt date sigure despre primii oameni care au aplicat masajul (chinezi, indieni, egipteni si alte popoare vechi - care ajunsesera la forme inalte de cultura si civilizatie). Medicina traditionala chineza are o mare vechime. Dupa unele documente se constata ca masajul este practicat de chinezi de peste 3.000 de ani. In urma sapaturilor arheologice sau descoperit pe teritorul vechii Dacii statuete vechi de peste 6.000 de ani pe care erau reprezentate meridianele si puncte reflexogene 
          Se atribuie masajului o origine magica, pentru ca la unele popoare mai vechi manevrele erau insotite de cuvinte si gesturi rituale de descantece. 
In India antica a fost cunoscut si practicat de catre "popor". Vechii indieni isi ungeau corpul cu uleiuri aromate (aromoterapia). Se imbaiau in apele fluviilor socotite sacre. Masajul indian consta din neteziri, presiuni si framantari ale partilor moi ale corpului incepand cu fata, apoi trunchiul si terminand cu membrele superioare si inferioare. Pe membre manevrele se executau in ritm rapid de la radacina lor spre extremitati ca si cum s-ar fi dorit sa se scoata raul din ele. 
          Primele aplicatii ale masajului in legatura cu activitatea sportiva au aparut la greci si romani, constituind o metoda importanta de ingrijire a atletilor. Masajul era indicat atat inainte cat si dupa intrecerile sportive, cu scopul de a preveni si combate oboseala.
Masajul spunea Hipocrat poate intari o articulatie slabita sau poate mobiliza o articulatie intepenita. Masajul executat cu putere le tonifica, iar masajul executat cu moderatie le inmoaie. Alte popoare vechi ale orientului (asirieni, babilonieni) au folosit masajul ca tratament al razboinicilor raniti in lupta (masajul de recuperare).
          Tehnicile de masaj nu sunt o metoda de tratament noua pentru români.Din cele mai vechi timpuri pe meleagurile noastre sa practicat si se practica de catre doftoroaiele satelor noastre trasul, frecatul, apasatul pe diferite zone.
          Poporul roman a cunoscut si practicat masajul din trecutul sau cel mai indepartat in scopul intaririi sanatatii, al cresterii rezistentei organismului, pentru combaterea oboselii, in diferite afectiuni, accidente sau deficiente fizice. Masajul medical a inceput sa se dezvolte la noi din cea de-a doua jumatate a secolului trecut. Primii medici care au introdus masajul medical au fost specialisti in ortopedie, chirurgie si reumatologi

Legatura dintre stres si boala 
          Relatia dintre stres si boala este un punct de interes pentru toti cei preocupati de mentinerea sanatatii. Stresul determina eliberarea de hormoni ce creeaza vasoconstrictie si diminuarea circulatiei. Afectata de stres, inima lucreaza mai din greu, respiratia devine mai rapida si superficiala, iar digestia se incetineste. Aproape toate procesele corporale degenereaza. Studiile prihosomatice arata modul in care factorii de stres pot cauza migrene, hipertensiune, depresie, unele ulcere peptice etc. Cercetatorii au estimat ca 80 la suta din boli sunt legate de stres. Teparia calmanta si relaxanta prin masaj poate ajuta contracarind toate aceste efecte. 

Masajul de relaxare
          Masajul poate sa stimuleze sau sa calmeze, in functie de ritmul si de profunzimea mangaierilor. De aceea masajul poate sa faca o persoana sa se simta vioaie, energica dupa masaj sau, dimpotriva, sa se simta relaxata si somnoroasa. Masajul poate atenua tensiunea, stresul, poate calma durerile , sa relaxeze muschii incordati sis a indeparteze starea de apatie. Masajul, mai presus de toate ne da o senzatie de bine. Prin masajul de relaxare corpul este ajutat sa elimine toxinele, conducand astfel la imbunatatirea circulatiei sangelui si a limfei, dezvoltarea amplitutinii de miscare la nivelul articulatiilor avand ca efect imediat eliminarea tensiunii musculare. Reducerea tensiunii musculare este in stransa legatura cu inducerea unei stari mentale pozitive, micsoreaza anxietatea si depresia, imbunatateste capacitatea de concentrare si creeaza stari de relaxare profunda, inlatura somnolenta din timpul zilei si insomnia.

          Masajul de relaxare este o modalitate de care pot beneficia oameni de toate varstele, de la nou-nascuti si pana la persoane de varsta a treia.