dr. Larisa Ciumac

apiterapie

           Apiterapia este arta si stiinta prevenirii si tratamentului bolilor, vindecarii holistice si recuperarii din diferite stari de boala a fiintelor vii (oameni, animale sau chiar plante) folosind produsele albinelor (mierea si derivatele acesteia, veninul, apilarnilul etc.).

           Apiterapia este deja o stiinta; ea are deja baze stiintifice puternice, în practica trebuind sa cunosti cu exactitate ce se întâmpla când tratezi un pacient; este nevoie de un diagnostic perfect, trebuie sa cunosti exact care sunt cele mai bune metode pentru administrarea medicamentelor si de asemenea trebuie sa cunosti foarte bine dozarea acestora. 

           În sprijinul considerarii apiterapiei ca stiinta vine si faptul ca rezultatele obtinute prin aplicarea tratamentelor apiterapeutice sunt reproductibile (spre exemplu, propolisul întotdeauna va distruge Helicobacter pylori daca este administrat în cantitatea potrivita, iar veninul de albine va creste secretia de cortizol dupa o întepatura de albina). 

           Apiterapia este în acelasi timp o arta deoarece pentru a o folosi corect, trebuie sa fi un adevarat artist: trebuie sa ai întotdeauna în fiinta ta frumusetile Naturii si sa împartasesti cu semenii tai aceste adevarate comori, trebuie de asemenea sa folosesti cu maestria unui artist produsele miraculoase ale stupului.

           Produsele stupului au o serie de proprietati farmacologice si exericita asupra organismelor vii o serie de efecte si actiuni la nivelul functiilor diferitelor organe si aparate. În paginile urmatoare ale sitului voi detalia, pentru fiecare produs în parte, toate aceste proprietati, efecte si actiuni.